

Borneo Reisgids:
de leukste bezienswaardigheden in en rond Kuching
Waarom nog een reisblog maken als er al duizenden bestaan en elk thema al zo vaak is besproken? Ook ik heb me op dergelijke websites gebaseerd toen ik door Azië trok en kwam na maandenlang rondreizen echter tot de conclusie dat vele van die reisblogs een eenzijdig positief verhaal brachten: alles is fantastisch en alles is de moeite waard om te bezoeken. Helaas is de werkelijkheid niet zo eenzijdig. En wat ben je er mee als alles positief wordt voorgesteld als je maar enkele dagen op een bepaalde locatie bent? Hoe moet je dan keuzes maken? Daarom probeer ik via een oprecht, no-nonsense lijstje nuttige informatie verzamelen die je écht kan gebruiken om jouw trip te plannen.
Kuching: algemene impressie
​
​
​
Kuching zelf is een leuke, aangename stad die - ondanks dat het de grootste stad van Maleisisch Borneo is - toch een erg rustige indruk geeft. In de stad zelf zijn enkele bezienswaardigheden die je gemakkelijk op één dag kunt bezichtigen. Een verblijf in Kuching is dan ook vooral een interessante uitvalsbasis om de verschillende nationale parken te bezoeken die rondom de stad liggen.
​
​

Top ervaring​ ***
​
​
​
1. Bako National Park
Persoonlijk vond ik mijn verblijf in Bako National Park het hoogtepunt van mijn reis. Niet enkel in Kuching, maar op gans Borneo. Op deze plek, een schiereiland een dertigtal kilometer buiten Kuching, vind je mits wat geluk één van de Borneo Big 5 en met wat ongeluk vind je er zelf twee! De ene, met geluk, is de neusaap (Proboscis Monkey). De andere, met ongeluk, is de krokodil. Wanneer je aankomt in het park, staan er bordjes die je waarschuwen voor dit dier, aangezien ze zich zowel in de kleine riviertjes als in het water voor de kust kunnen bevinden. Zwemmen in zee is dan ook strikt verboden. Al is de kans dat je een krokodil tegenkomt wel klein.
​
​
Maak hier kennis met de Borneo Big 5!

Doorheen het 30 km² grote park lopen 16 verschillende, bewegwijzerde paden, variërend van wandelingen die een uur in beslag nemen tot ganse dagtochten. Eenmaal de jungle in, is er geen enkele manier om je te bevoorraden, dus zorg zeker voor voldoende eten en drank om de tropische hitte te trotseren. En muggenspray! Deze paden leiden je door het regenwoud, over steile hellingen richting godverlaten, paradijselijke stranden, hellingen met een prachtig zicht en mangrovebossen. En dit terwijl de vogels zingen en je met wat geluk apen boven je hoofd ziet passeren. Hou er wel rekening mee dat de afstanden die je zult terugvinden online of op het kaartje dat je ter plekke krijgt, slechts gelden voor een enkele reis en dat je zowel de tijd als de afstand maal twee moet doen. Daarenboven leerde me de ervaring dat de afstanden in vogelvlucht zijn, wat gezien het ruwe, kronkelende parcours niet echt representatief is.
​
Toegangsprijs:
Volwassene: 20 MYR (ong. 4 EUR)
​
-18j: 7 MYR per dag (ong. 1,5 EUR)
​
​
Prijs nachtwandeling:
​
10 MYR (ong. 2 EUR)
​
​
Prijs boot (H&T):
Shuttle Boat: 40 MYR per persoon (ong. 8 EUR)
​
Private Charter: 200 MYR per boot (ong. 40 EUR)
​
​
Operationele uren boot:
9:00 tot 15:00
Vooraleer je de jungle intrekt moet je je registreren in het hoofdkwartier van het park, een veiligheidsmaatregel om te controleren of iedereen behouden terugkeert na zijn wandeling. Rond datzelfde hoofdkwartier bevinden zich ook de verschillende slaapplaatsen van het park en een kantine waar je eten en drank kunt kopen. Online wordt vaak aangeraden om zelf nog wat snacks mee te brengen, maar mijn ervaring spreekt dit tegen: voldoende soorten drank, degelijke maaltijden en een ruime keuze snacks kun je er kopen.
​
​

LET OP: In het park kun je enkel met cash betalen, dus zorg zeker dat je voldoende geld bij hebt.
​
Aangezien je het park enkel kunt bereiken tussen 9 en 15 uur, kan ik alleen maar aanraden om minstens één nacht in het park te overnachten. Dat geeft je niet alleen de kans om ten volle te genieten van de pracht van de natuur, maar doordat de neusapen vooral actief zijn in de vroege ochtend en in de late namiddag, vergroten je kansen om ze te ontmoeten drastisch. En door in het park te overnachten kun je ook deelnemen aan de nachtwandeling doorheen het park onder leiding van de rangers waarbij je verschillende nachtdieren, slangen en spinnen kunt bewonderen.
​
​

Wie van plan is om in Bako National Park te overnachten, boekt best zo snel mogelijk, aangezien de slaapplaatsen beperkt zijn, en al zeker degene met airconditioning, geen overdreven luxe gezien de tropische hitte in het park. En slapen met de ramen open is geen optie gezien de vele muggen en troepen makaken die, samen met de wilde zwijnen, rond het hoofdkwartier speuren naar voedsel.

Om Bako te bereiken vanuit Kuching, kun je opteren voor de bus of een Grab-taxi regelen.
Qua slaapvertrekken, heb je de keuze tussen verschillende soorten bungalows of gemeenschappelijke slaapplaatsen. Boeken kan enkel via de officiële site van de provincie Sarawak. Hou er rekening mee dat er in het droge seizoen een serieuze kans bestaat dat er geen stromend water uit de kraan komt, wat niet zo leuk is na een dag stappen. Tip uit persoonlijke ervaring: de gemeenschappelijke slaapruimtes hebben ook gemeenschappelijke douches en deze zijn op een ander waterreservoir aangesloten. Doe uw voordeel met deze kennis.
​

Aanrader **
​
​
​
1. Semenggoh wildlife rehabilitation centre
Kinabalu Park is het nationale park dat aan de voet van Mount Kinabalu ligt. In het nationale park zijn een tiental wandelroutes aangelegd. De tijd die je nodig hebt om door verschillende gedeeltes van het regenwoud te stappen, varieert van 30 minuten tot vijf uur. Je voorziet best stevige, waterdichte schoenen aangezien de overvloedige regenval het ganse jaar door, de wandelroutes glad en modderig maken. Op de site van het park staat dat je verplicht bent om een gids in te huren, maar in realiteit zie je quasi iedereen zonder gids rondlopen.


In het hoofdkwartier vind je naast de nodige informatiediensten en restaurants ook een resem aan gastenverblijven. Er zijn een tiental verschillende soorten verblijven, elk met hun specificiteit en prijskaartje. Vroeg boeken is echter aan te raden aangezien de meeste logies in de betaalbare prijsklasse lang op voorhand zijn uitverkocht.
​
Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk van dit nationale park. In vergelijking met andere parken op Borneo, was dit voor mij het minst interessante en dit om verschillende redenen.
Qua bereikbaarheid is het geen evidentie om hier te geraken. De meest logische manier om het park te bereiken, is met de minibusjes die vanuit Kota Kinabalu vertrekken. De heenreis die twee uur in beslag neemt, is relatief eenvoudig te regelen, de terugreis is dat allerminst. Je moet op de kleine parking aan de ingang van het park wachten en hopen dat er een busje terug naar Kota Kinabalu reist dat nog plaats vrij heeft. Persoonlijk heb ik uren moeten wachten vooraleer een leeg busje passeerde en die wou me enkel meenemen als ik voor drie passagiers betaalde.
Ten tweede is het verblijf en de voeding in het park zelf duurder dan gelijk waar in Borneo. Om te eten raad ik dan ook aan om in het kleine restaurantje net naast de parking van het park te gaan aangezien drank en eten er amper een kwart kost van wat je in het park zelf betaalt. Qua verblijf zou je ook op zoek kunnen gaan naar een slaapplaats buiten het park, maar helaas zijn er maar weinig plaatsen te vinden die een aanvaardbare quotering krijgen.
Tot slot vind je in het park, door zijn ligging boven de 1.500 meter, ook veel minder dieren dan in de andere nationale parken. Verwacht hier geen neusapen, orang utangs, krokodillen of dwergolifanten. Het park is eerder een trekpleister voor vogelliefhebbers en toeristen op zoek naar vleesetende planten of de rafflesia, de grootste bloem ter wereld.
​
Conclusie: ben je van plan om Mount Kinabalu te beklimmen, knoop er dan een extra dagje aan toe in Kinabalu Park, maar anders lijken me Bako, Kinabatangan of Danum interessantere plaatsen om te bezoeken.

Toegangsprijs:
Volwassene: 50 MYR per dag (ong. 10 EUR)
​
Minderjarige: 25 MYR per dag (ong. 5 EUR)
Toegangsprijs: 5 MYR (ong. 1 EUR)
​
Openingsuren: 8:00 tot 17:00
2. Kota Kinabalu City Mosque
Deze moskee, ten noorden van het centrum, is de grootste van de stad en biedt plaats aan 12.000 gelovigen. Hij werd in 2000 geopend en het ontwerp is gebaseerd op de Nabawi moskee in Medina, één van de meest heilige moskeeën voor de moslims. Door zijn ligging op het water, wordt hij ook de drijvende moskee genoemd. De moskee is geopend voor het publiek.

3. Tunku Abdul Rahman Marine Park
Dit nationale park bestaat uit vijf eilandjes enkele kilometers voor de kust van Kota Kinabalu. Het staat bekend voor zijn stranden, de mooiste van de streek, koraalriffen met prachtige tropische vissen waar je kunt snorkelen en duiken en wandelpaden die door de jungle leiden.
​
Gaya, met voorsprong het grootste eiland, is logischerwijze ook de plaats met de meeste voorzieningen. Het eiland, dat 15km² groot is, telt drie prachtige resorts, enkele restaurants, stranden en duik- en snorkelplaatsen. Het is ook het beste eiland om de jungle in te trekken. In totaal vind je er een twintigtal kilometer afgebakende paden die je kunt volgen en een gedeelte daarvan gaat zelf over hangbruggen die door de mangrovebossen leiden.
​
Net onder Gaya ligt Sapi, een klein eilandje dat je bij laag water zelf te voet kunt bereiken vanop Gaya door middel van een zandbank. Ook hier ligt een klein strand waar je kunt zonnebaden en snorkelen. Let wel goed op je spullen, want op dit eiland zitten er ook makaken die geen kans voorbij laten gaan om eten of brillen te jatten. En nu we het toch over gevaarlijke beesten hebben, let ook op dat je niet op de staart van één van de grote varanen trapt (die tot wel twee meter lang worden) die je op de verschillende eilanden zitten.
​
Verder naar het zuiden liggen de resterende drie eilanden. Eerst het tweede grootste eiland, Manukan. Net als op Gaya vind je hier restaurants en een hotel. Ook snorkelen, duiken, zonnebaden en watersport staat hier op het menu en er loopt ook een aangelegd pad door de jungle. Persoonlijk vond ik Manukan te toeristisch en zou ik Gaya boven Manukan verkiezen. De laatste twee eilandjes, Mamutik en Sulug, zijn dan weer veel minder ontwikkeld, naar die laatste vaart zelf geen boot. Deze eilandjes bestaan uit rotsen, stranden en regenwoud, maar als je op zoek bent naar rust, zul je die hier het meeste vinden.
Hoe bereik je deze eilanden nu? Daarvoor moet je naar de haven aan Jesselton Quay gaan alwaar je langs alle kanten door verkopers wordt aangeklampt om met hen de trip te maken. Zorg dat je op voorhand je huiswerk hebt gemaakt, want je moet in de haven al zeggen welke van de eilanden je wenst aan te doen en op welk uur je wil terugkeren. Terwijl je je enkel kunt baseren op wat je op het internet hebt gevonden. Bijgevolg is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd je kan en wil spenderen op een bepaalde plek. Vrij eilandhoppen is ook niet mogelijk aangezien je bij vertrek al moet zeggen waar je heen wil die dag.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​


Toegangsprijs:
Volwassene: 25 MYR per dag (ong. 5 EUR)
​
-18j & 60+: 20 MYR per dag (ong. 4 EUR)
​
​
Prijs boot (H&T):
Volwassene: 35 MYR voor 1 eiland (ong. 7 EUR).
10 MYR extra per eiland (ong. 2 EUR).
​
-18j: 30MYR voor 1 eiland (ong. 6 EUR).
10 MYR extra per eiland (ong. 2 EUR).
​
​
Openingsuren:
8:00 tot 17:00
Toegangsprijs: -
​
Openingsuren: 8:00 tot 17:00
Leuk als je tijd over hebt *
1. Meow Meow Cat Café
Deze tweede moskee in Kota Kinabalu ligt in het zuiden van de stad en heeft een opvallende goud-grijze kleur. Hij is bijna 50 jaar oud en biedt plaats aan 5.000 gelovigen. Deze moskee is eveneens geopend voor het publiek.
​
​
​
2. Tanjun Beach
In het centrum van de stad zul je geen stranden of dijken terugvinden waarop je kunt wandelen, wat op zich geen probleem vormt. De meeste mensen komen naar dit eiland voor zijn natuurschoon, wie op het strand wil liggen, heeft voldoende alternatieven. Maar wil je toch eens op een strand gaan liggen, dan moet je ofwel de boot op en het hierboven beschreven marine park bezoeken, ofwel naar het zuiden van de stad trekken waar het strand van Tanjun ligt. Al moet je geen Costa Brava-achtige taferelen voorstellen en is het strand vooral geliefd omwille van zijn prachtige zonsondergang.
​
​
​
Links laten liggen
​
​
1. Atkinson Clock Tower
Een houten torentje met een klok in. Meer is het niet. Waarom het toeristisch interessant is? Omdat het met zijn honderd jaar het oudste nog bestaande gebouw is van de stad.
